Hoofdbanner

Tijdens onze wandeling door het Sonsbeekpark hier in Arnhem hebben we soms het geluk een ijsvogel te zien. Vandaag was het weer zo ver, evenals gisteren overigens. Bijna op dezelfde plek, op een takje een paar meter boven het stromende beekje richting de watermolen. Een prachtig gezicht, het felle blauw scherp afstekend tegen het even felle oranje. De vorige keren dat we de ijsvogel zagen dateert alweer van een paar jaar geleden. Toen bij de vijver met de metalen bollen die de hemellichamen van ons zonnestelsel moeten voorstellen. Eerst de zon, daarna mercurius, venus, de aarde etc. Onwillekeurig kijken we daar altijd even rond of we hem weer zien.

 Ijsvogel
     De ijsvogel

De ijsvogel leeft voornamelijk solitair, dat wil zeggen, hij (of zij) leeft in zijn (of haar) eentje. Alleen tijdens het broedseizoen leven ze in paartjes. De ijsvogel is tamelijk schuw, vandaar dat je hem weinig ziet. Het is een klein vogeltje. Ook komt ie maar weinig voor in Nederland. Twintig jaar geleden was ie nog een bedreigde diersoort, nu niet meer. De schatting is dat er in Nederland zo'n 1000 paartjes leven. Altijd in de buurt van stromend water.
De ijsvogel trekt 's winters niet weg. Hij is daarmee een zogenaamde standvogel. Hij is een viseter, vandaar dat ie op een tak boven het water zit. Elk moment kan hij het water induiken om een visje te verschalken. Bij een strenge winter heeft ie het moeilijk. IJsvogels sterven dan bij bosjes. 
De ijsvogel neemt in oude culturen een bijzondere plaats in. Van de Griekse mythologie tot in China worden hem bijzondere eigenschappen toegedicht. Van huwelijkstrouw tot het vertrouwen in een goede afloop ondanks tegenspoed. Zowel Willem van Oranje als koningin Wilhelmina gebruikten een vignet dat als motto had: Saevis tranquillus in undis. Vertaald betekent dit: Rustig te midden van woelende baren. De kleuren van de ijsvogel (blauw, oranje en wit) zijn ook de kleuren van het prinsdom Oranje en het graafschap Nassau. Daarnaast heet het 10 gulden biljet uit 1997 IJsvogel (met daarachter de Latijnse naam). Ook komt ie in het schilderij "De tuin der lusten" van Jeroen Bosch voor.
Een prachtig gekleurd on-Nederlands vogeltje, altijd weer bijzonder om te zien.